Günümüz teknolojilerinin değişim hızı ve gün geçtikçe artan rekabetçi piyasa ortamı, yeni ürün geliştirmeyi zorunlu hale getirmiştir.
Ürün geliştirme, belirli bir ihtiyaca cevap vermesi istenen ürün fikri ya da ürünün, konsept geliştirme aşamasından market rafına yerleştirilmesine kadar tüm aşamalarını kapsayan bir yeni ürün oluşturma sürecidir. Bu süreç, farklı disiplinlerde konunun uzmanı kişilerle ve uyum içinde çalışmayı gerektirir. Çok uzun süren ve pahalı bir süreç olan yeni ürün geliştirmenin bir diğer güç tarafı da yeni ürün fikirlerinin çok az bir kısmının başarılı olmasıdır.
Ürün başarısı için kilit nokta, fikir yaratma aşamasından itibaren tüm ürün geliştirme sürecinin yüksek dikkat ve titizlikle planlanmasıdır. Bu nedenle ürün geliştirme; bir maliyet azaltma, kalite yükseltme, verimliliği artırma, ürünü ihtiyaçlara uygun hale getirme ve geri bildirimlerle alınan negatifleri avantaj sağlayacak pozitife dönüştürme sürecidir.
Mekanik tasarım, ürün geliştirme sürecinde “gerçekleştirme süreci” olarak çok önemli bir yer tutar. Mekanik tasarım, fikir ve hayallerle oluşturulan soyut kurgunun, somut kurguya dönüştürülmesidir. Tasarımı yapılan ve geliştirilen ürünlerin hedef kitleye uygunluğu, dış görünüşü gibi unsurlar, endüstriyel tasarım aşamasında belirlenir.