Günümüz dünyasında yaşanan yoğun rekabetin yanı sıra bilgi, teknoloji ve iletişim araçlarındaki hızlı gelişmeler, bireylerin çalışma öncesi aldıkları bilgilerin, iş ortamında yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Bu noktada, gerek bireylerin gerekse kurum ve kuruluşların gelişim ve değişimle ilgili duruş ve tavırları, rekabet güçlerini belirlemektedir. Vasıflı ve eğitimli iş gücünün yönetimindeki firmaların, rakiplerine göre çok ciddi bir etkinlik üstünlüğü ve farkındalık yarattıkları yadsınamaz bir gerçektir.
Piyasadaki pazar payını arttırmak ve kalıcı olmak şüphesiz tüm kurumların başta gelen hedefleri arasında yer almaktadır. Bu nedenledir ki kurumsal eğitimi kurum kültürü haline getirmeyen kuruluşlar, yeniliklere ayak uydurmakta büyük zorluklar yaşamaktadır. Öğrenme fırsatlarına değer veren ve yatırım yapan bir şirket kurumsal öğrenme kültürüne sahiptir.
Kurumsal eğitim, çalışanların, çeşitli öğrenme programları kullanılarak bir faaliyetler sistemi aracılığıyla eğitilmesi sürecidir. Programın amacı, çalışanların kişisel ve mesleki gelişimini artırmak, çalışanlara beceri ve bilgi sağlamaktır. Bu amaçla her kurum ve kuruluş öncelikle bünyesindeki personelin ihtiyaçlarını belirlemeli ve bu doğrultuda gerekli eğitimleri aldırmalıdır.
Kurumsal eğitimler, firmanıza yapacağınız uzun vadeli yatırım stratejilerinin en önemlilerinden biridir diyebiliriz. Zira çalışanların performansını, eğitim düzeyini, moralini ve iş yapabilme becerilerini daha fazla geliştirme imkânı ortaya çıkar. Örneğin personelinizi teknolojik eğitimlerle donatırsanız şirketinizin altyapısını daha sağlam bir hale getirirsiniz. Teknolojiyi iyi kullanan, işini profesyonel seviyede yapan ekibiniz, şirketinizin satış ve kârlılığını artırmada eskisinden çok daha etkin rol oynayacaktır.
Tüm bu gerçeklere karşın dürüst davranmak gerekirse kurumsal eğitim fikri, daha başlamadan çalışanların isyan fısıltılarına ve esnemesine neden olmaktadır. Oysa LinkedIn’e göre, çalışanların yüzde 94’ü, mesleki gelişimlerine yatırım yapan bir şirkette çalışmak istediğini bildirmiştir. Bu sonuç, çalışanların eğitim istemesi değil sadece doğru iş eğitimini almadıklarının çarpıcı göstergesidir.